Asociatia Generala a FrigotehnistilorB-dul. Pache Protopopescu Nr. 66 Sector 2, Cod 021407, Bucuresti Tel.: 021-252.39.64 E-mail: office@agfr-instruire-certificare.ro
DISPECERAT
INSTRUIRE - CALIFICARE - CERTIFICARE
Persoane de contact
Mioara VINCERIUC
Mobil: 0744668479
Titina IORDAN
Mobil: 0723066933
65045 vizitatori.
|
Despre noi - Istoric, obiective si preocupari actuale
-
EXTRAS STATUTUL Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania
Asociatia Generala a Frigotehnistilor din Romania (AGFR), reuneste in randurile sale persoane fizice direct si nemijlocit implicate in cunoasterea, proiectarea, producerea si utilizarea frigului artificial in diferite domenii de activitate din Romania, fiind o asociatie profesionala interdisciplinara.
Capitolul I. Denumirea si forma juridica
Denumirea asociatiei este Asociatia Generala a Frigotehnistilor din Romania.
1.2. Asociatia este persoana juridica, autonoma, neguvernamentala, apolitica, fara scop lucrativ, avand caracter nonprofit, constituita pe criteriul domeniului de activitate.
Capitolul II. Sediul asociatiei
2.1. Sediul A.G.F.R. este in Bucuresti, Bd. Pache Protopopescu nr. 66, sector 2.
2.2. A.G.F.R. isi poate stabili birouri de reprezentare la sediile membrilor sai, prin hotarari ale Consiliului Director.
2.3. Sediile sau birourile de reprezentare ale A.G.F.R. pot fi schimbate sau
desfiintate dupa procedura prin care au fost infiintate.
Capitolul III. Durata de functionare a asociatiei
3.1. Durata A.G.F.R. este nelimitata.
3.2. Data infiintarii A.G.F.R. este aceea a inregistrarii sale la instanta competenta.
Capitolul IV. Scopul si obiectivele asociatiei
4.1. A.G.F.R. urmareste:
- cunoasterea de catre toti membrii sai a problemelor privind producerea si
utilizarea frigului artificial in diferite domenii de activitate, atat in tara cat si pe plan international;
- fundamentarea directiilor de dezvoltare a producerii si utilizarii frigului artificial in diferite domenii de activitate economico-sociala din tara;
- sustinerea dezvoltarii invatamantului de profil la toate nivelurile, precum si a
reactualizarii cunostintelor de specialitate a frigotehnistilor din tara.
- pregatirea teoretica si practica a personalului de profil, precum si verificarea
insusirii cunostintelor de catre acest personal, in scopul asigurarii respectarii standardelor de calitate si siguranta in activitatea de proiectare, montaj si exploatare a instalatiilor frigorifice, de aer conditionat (A/C) si de pompe de caldura(P/C).
- demararea activitatii de certificare provizorie a societatilor si personalului, in baza Notificarii Ministerului Mediului Nr. 17694/ss/29.12.2008 catre Comisia Europeana, precum si a Ordinului Ministrului Mediului Nr. 756/2011.
Capitolul V. Membrii asociatiei. Modul de dobandire si de pierdere a calitatii de asociat
5.1. A.G.F.R. se compune din persoane fizice, ce devin membri la cerere, cu aprobarea Consiliului Director, la propunerea Comitetului Executiv. Membrii A.G.F.R. sunt:
- membri specialisti de profil, proveniti din randul cadrelor didactice din invatamantul mediu, profesional si superior, cercetatorilor, proiectantilor, inginerilor, subinginerilor, maistrilor, tehnicienilor, constructorilor-montori si instalatorilor de frig, A/C si P/C, cu totii implicati direct si nemijlocit in cunoasterea, cercetarea, proiectarea, executia, exploatarea instalatiilor frigorifice, de A/C si P/C;
- membri specialisti in domenii adiacente/atrase de activitate: medici umani/veterinari, economisti, juristi etc.;
- membri de onoare, desemnati ca atare de catre CD la propunerea Comitetului Executiv, din randul specialistilor cu renume in domeniu, din tara si strainatate, care de-a lungul anilor si-au adus o contributie deosebita dezvoltarii tehnicii frigului, A/C si P/C.
Membrii A.G.F.R. au prioritate la activitatile de pregatire si perfectionare, la prezentarea la examenele de certificare profesionala. Ei pot participa la manifestarile stiintifice organizate de A.G.F.R. in tara si strainatate.
Membrii A.G.F.R. pot face parte din organismele de certificare si evaluare numai in conditiile in care indeplinesc criteriile, inclusiv cele referitoare la evitarea conflictului de interese.
5.2. Taxa generala la inscriere in A.G.F.R. este de 100,-RON.
5.3. Cotizatia anuala la membri este de 200,-RON. Membrii de onoare, pensionarii si tinerii specialisti la inceput de cariera, vor cotiza, dupa posibilitati.
5.4. Incetarea calitatii de membru se poate produce astfel:
a) La cerere;
b) Prin excludere, pentru:
- neplata cotizatiei pe durata unui an;
- nerespectarea celorlalte obligatii ce-i revin conform Statutului;
c) Deces.
5.5. Incetarea calitatii de membru prin excludere se hotaraste de catre CD, in conditiile prezentului statut, la propunerea Comitetului Executiv.
5.6. Asociatul care pierde calitatea de membru prin excludere nu poate formula pretentii asupra patrimoniului Asociatiei.
�� Scurt istoric
1949-2009 - 60 de ani de frig romanesc
Ca orice subiect cu trimitere la istorie, trebuie in mod firesc citate unele realitati din anii respectivi, astfel ca sa putem aprecia corect ceea ce avem azi si ce am realizat in acesti ani.
Pana in 1944, spatiile frigorifice din tara noastra se rezumau la 3-4 antrepozite generale de stocaj si la cateva incaperi frigorifice pe langa unele industrii, abatoare, laptarii, etc. Nici instalatiile mijlocii sau mici nu erau prea numeroase iar utilajele se importau in totalitate.
Inainte de construirea utilajelor frigorifice, a fost necesara realizarea prin scolarizare a unei baze de specialisti instruiti atat la nivel superior cat si la nivel mediu. Avand de realizat acest lucru, de cele mai multe ori in paralel cu nevoile stringente ale vietii reale, care clamau insistent, tot mai multe investitii in dezvoltarea frigului industrial si casnic, de care dezvoltare a depins insasi aparitia unor ramuri industriale noi, distincte.
Au inceput sa apara lucrari de specialitate sub semnaturile unor ingineri deveniti pe parcursul vietii profesori la: Institutul Politehnic Bucuresti, Institutul de Constructii Bucuresti, Institutul Politehnic Cluj Napoca, Universitatea Galati, Institutul Politehnic Timisoara, specialisti care cu trecerea anilor au devenit nume de referinta ca: Prof. dr. ing. Cornel Stamatescu, Prof. dr. ing. Florea Chiriac, Prof. dr. ing. Marius Peculea, Prof. dr. ing. Vsevolod Radcenco, Prof. dr. ing. Constantin Iosifescu etc.
Deja mai tinerii continuatori ca Prof. dr. ing. Petru Niculita, dr. ing. Alfred Savu, Prof. dr. ing. Alex. Dobrovicescu, Prof. dr. ing. Sava Porneala, asigura de mai multi ani mersul inainte al cercetarii si dezvoltarii bazei teoretice existente, abordand noi domenii in ceea ce priveste cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa.
Daca luam de exemplu numai Institutul de Constructii din Bucuresti catedra de Instalatii frigorifice, consemnam existenta unui colectiv profesional bine conturat format din: Prof. dr. ing. Dragos Hera, Prof. dr. ing. Robert Gavriliuc, Prof. dr. ing. Gratiela Tarlea, Prof. dr. ing. Liviu Drughean, Prof. dr. ing. Gabriel Ivan, sa.
Ei si multi altii ca ei au creat in toti acesti ani, miile de specialisti cu aceasta specializare, fiind autorii realizarilor tehnice care au fost infaptuite, totul fiind pus in slujba ridicarii standardului vietii semenilor nostri.
Aceste lucruri au facut deopotriva posibila o puternica legatura afectiva intre oameni, fiecare simtind ca face parte dintr-o lume mai aparte, limbajul tehnic comun fiind un bun mediator.
Poate si de aceea, cotitura istorica oferita de anul 1989, a rezonat in constiinta unor foarte bine cunoscuti specialisti din acest domeniu care au avut discernamantul de a sesiza necesitatea de a aduna cat mai multi specialisti sub sigla Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania (AGFR).
Astfel in sedinta publica din 5 martie 1990, Judecatoria sector 1 Bucuresti prin Sentinta Civila nr. 575, acorda personalitate juridica Asociatiei constituita in data de 15 februarie 1990 avand ca scop organizarea luptei unite a membrilor sai pentru apararea drepturilor si promovarea intereselor lor profesionale, sociale, economice, culturale si a problemelor de invatamant profesional.
Conform statutului adoptat la acea vreme AGFR, reunea in randurile sale pe toti cei interesati de producerea si utilizarea frigului artificial in diferite domenii ale activitatii umane din Romania fiind o asociatie profesionala interdisciplinara si autonoma.
Asociatia a avut ca presedinte pe ing. Dan Seceleanu pe care in anul 1968, l-am cunoscut ca Director al Directiei Frigului din Ministerul Industriei Alimentare, fiind cotat ca un foarte bun specialist in domeniu, energic si dornic de nou.
S-au propus ca vicepresedinti nume de baza de la filiala Cluj, Bucuresti, Galati etc., in atentia conducerii fiind cooptarea in Asociatie si alte orase ale tarii.
Urmare fireasca, in anul 2003 s-a infiintat organismul de sustinere a sectorului privat din acest domeniu, sub sigla Patronatului Frigului si Aerului Conditionat din Romania (PFACR).
Odata cu trecerea anilor, au aparut din pacate dar firesc si despartirile de multi dintre cei alesi la data respectiva in AGFR, ca: Dan Seceleanu, Setlacec Virgil, Chiraleu Ion, Ghiaus Vasile, Gerota Sergiu, Petrescu Octav sa. Au iesit din activitate multi alti specialisti de valoare ca: Sica Bercescu, Danaricu Nicolaie, Dima Angela, Constantin Aurel, Balteanu Rodica, Zamfirescu Daniil, Stenibruch Theodor, Purice N, sa.
La acest moment de sarbatoare in care se aniverseaza 60 de ani de la infiintarea Centralei Industriei Frigului, SC FRIGOTEHNICA a fost si este un nume de referinta in Romania. Va adresam pe acesta cale, din partea Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania, Patronatului Frigului si Aerului Conditionat din Romania, tuturor specialistilor din domeniul frigului si aerului conditionat multa sanatate si prosperitate Dvs. si familiilor Dvs.
Redactor Sef al revistei FRIGO-CLIMA, Ing. Constantin Aurel - AGFR
Prof. dr. ing. Gratiela-Maria Tarlea, Presedinte - AGFR
�� Obiective:
- Promovarea stiintei si tehnicii moderne in domeniul instalatiilor frigorifice;
- Educatia continua a cadrelor tehnice ce lucreaza in domeniul instalatiilor frigorifice;
- Facilitarea schimbului de idei si informatii intre membrii asociatiei;
- Sprijinirea initiativelor in domeniul invatamantului, cercetarii, proiectarii, executiei, punerii in functiune si exploatarii;
- Participarea la reglementarile tehnice din domeniul instalatiilor frigorifice;
- Certificarea competentei profesionale a agentilor economici, (societati comerciale);
- Certificarea competentei profesionale a persoanelor fizice;
- Sprijinirea tinerilor ce dovedesc calitati profesionale deosebite; sustinerea intereselor membrilor sai.
�� AGFR colaboreaza cu:
- Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR);
- Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR);
- Societatea Romana pentru Protectia Atmosferei (SOROPA);
Fondurile necesare desfasurarii activitatii AGFR sunt create prin cotizatiile anuale ale membrilor sai, din organizarea de cursuri de instruire precum si din sponsorizari.
�� Preocupari actuale:
- Editarea Buletinului AGFR;
- Participarea la armonizarea legislatiei romanesti in domeniu cu a UE;
- Certificarea Competentei Profesionale a intreprinderilor;
- Certificarea Competentei Profesionale a persoanelor;
- Auditul energetic;
- Cursuri de instruire pentru Verificatori de proiecte si Experti tehnici;
- Promovarea cerintelor si necesitatilor membrilor AGFR catre organismele publice.
- Situatia reglementarilor tehnice in domeniu;
- Trimiterea Buletinului Informativ AGFR prin e-mail;
- Reactualizarea site-ului.
Pentru mai multe informatii contactati:
Asociatia Generala a Frigotehnistilor din Romania
Adresa: Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
Facultatea de Ingineria Instalatiilor
Bd-ul. Pache Protopopescu Nr. 66, Sector 2, cod 021407
Tel/Fax: +40.21.252.39.64
E-mail: office@agfr-instruire-certificare.ro
Index |
Despre noi |
Membri AGFR |
Contact
Termeni si conditii
© 2019 Asociatia Generala a Frigotehnistilor
|
|